Покупка на автомобил на лизинг - точният момент е сега

2022.08.02
Покупка на автомобил на лизинг - точният момент е сега
В сегашната икономическа ситуация покупката на автомобил на изплащане е една от най-добрите инвестиции, която може да направите. Лизинга в България е или класически финансов лизинг от банкова институция, в която колата става собственост на лизингодателя. След като се изплати колата, лизинговото дружество прехвърля собствеността върху лизинга върху лизингополучателя. В този случай банките дават лихва между 4% и 6% годишно оскъпяване. Друг вариант за лизинг е финансиране с потребителски кредит – БНП Париба, например, предлагат да ви отпуснат потребителски кредит само с лична карта, като в този случай се прилагат стандартните обезпечения за такъв кредит. Така колата, която сте избрали става ваша собственост веднага щом вие препратите отпуснатата ви сума към продавача на автомобила. При този вариант лихвата за „лизинга” ще е фиксирана 6.5%-9% на година в зависимост от отпуснатата сума и срок на договора. Има и други варианти, при които лихвата стига до 12%, в зависимост от ЦКР-то на лизинго- искателя.

Защо точно сега е момента за лизинг на автомобил

Според НСИ годишната инфлация за 2022 е около 12.2%. Това означава, че парите които изкарвате днес след една година ще струват с 12.2% по-малко. Икономическите очаквания за тази година са инфлацията да се запази около 10% и през следващата година. Това означава, че лихвата, която лизингодателите дават за лизинг на автомобил е и 4%-6% по-добра, от колкото, ако оставите парите ви да седят. Така ако днес направите покупка на автомобил на стойност 25 000 лв. в брой, то следвайки инфлацията същият след две години ще струва около 30 250 лв. ( около 10% на годишна база). А ако вземете същият този автомобил на лизинг за две години при оскъпяване от 6.9% в края на периода ще сте платили около 28 570 лв. Така една и съща кола ще ви излезе с около 2 000 лв. по-евтиния, ако я вземете сега на лизинг, а не след 2 години. Изчислете вашата схема за лизинг с калкулатора на БНП Париба тук.
Автомобил на лизинг
За какво трябва да внимаваме при вземане на автомобил на лизинг

Много важен фактор при вземането на какъвто и да било кредит е годишният процент на разходите – ГПР. ГПР включва всички такси, които трябва да платите в рамките на една година. Не само оскъпяването, а и такса разглеждане, такса обслужване и всевъзможни такъв, които могат да направят ефективното оскъпяване много над обявеният първоначално процент. Много важен е и какво ще е залог за лизинга. Лизинг без лизингодателя да е сигурен, че ще си върнете сумата, която той ви е дал – няма. Всеки по един или друг начин ще иска някакъв залог. При банките и кредитните институции, това в повечето случаи е вашата заплата, сметка или кредитното ви състояние в регистъра. При класическият лизинг, както казахме това е самата кола. Така при покупка на колата на лизинг с обезщетение бъдещият актив, банката ви налага условия да купувате застраховките от определен брокер – много често тяхна собственост. Това може да доведе до необходимостта да плащате по-висока застраховка каско без да може да смените доставчика. При нашите партньори от БНП Париба, това не е проблем. Вие гарантирате за вашият лизинг с вашата лична карта. Така автомобилът остава ваша собственост през целият период на кредита. Вие сами решавате къде, как и дали да застраховате вашата кола. Важно е да се погледне и какво става ако изпаднете в неплатежоспособност. Мит е, че щом ви вземат колата договорните отношения са приключили. В повечето случаи продължавате да дължите цялата сума на автомобила. В някой случаи стойността на автомобила от момента на неплатежоспособност се приспада от цялата стойност, която по договор трябва да изплатите на лизингодателя.

Карс БГ 11 ЕООД е търговец на автомобили от 2014 година, като за тези години сме придобили опит в лизинг на автомобили от различни компании, банки и финансови институции. За това сме сигурни, че предлаганите от нас условия са едни от най-конкурентните на пазара. Ние работим с различни банкови институция, като Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Фибанк и т.н. Работим и с не банкови институции за отдаване на лизинг и кредитиране, като БНП Париба, Амиго Лизинг, Тони Консулт и Евро Комерс. Заедно с нашите колеги от БНП Париба , разработихме и лизингов калкулатор за нашите клиенти. Защо разказваме всичко това? Защото в течение на времето ние се убедихме, че не е необходимо само да ви продадем кола. Ние искаме да предоставим цялостна услуга по собствеността на автомобила, като осигурим доверен и проверен собствен сервиз, склад резервни части и консумативи и не на последно място финансирането на вашият нов употребяван автомобил.
Всички новини